Az erődítő kényszermunkások harmadik emléknapja – Osztrák-magyar tudományos emlékülés és koszorúzás a második világháború roma áldozatai tiszteletére

2010. december 3-án a Budapesti Holokauszt Intézet szervezésében Balfon a József Attila Művelődési Házban megtartották a háborús erődítő kényszermunkások harmadik emléknapját. A rendezvény tiszteletadás volt a Sopron vidéki háborús erődítési kényszermunka nyolcezernyi áldozata emlékének, és a burgenlandi Lackenbach-i internálótábor 4000 roma és szinti foglya szenvedésének.

A rendezvény megnyitását megelőzően a burgenlandi Lackenbachban Prof. dr. Szita Szabolcs, a Budapesti Holokauszt Intézet főigazgatója, dr. Katona György, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Kara dékánja, és dr. Molnár József, a kar Szakmai Továbbképző Intézete igazgatója megkoszorúzta a roma és szinti foglyok internálótáborának emlékművét.

A rendezvény megtartását támogatta a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Kara Szakmai Továbbképző Intézete, az Osztrák Kulturális Fórum, az Emlékezés 1944-2004. Alapítvány, a bécsi Kulturverein Österreichischer Roma Institut, a budapesti Cigányságkutató Intézet – Romano Institut, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus.

Az osztrák-magyar kétnyelvű tudományos emlékülés elnöki tisztét Prof. dr. Szita Szabolcs töltötte be, aki megnyitójában vázolta a kutatás előtt álló feladatokat, zárszavában értékelte az elhangzott előadásokat, az azokhoz kapcsolódó polémiát. Dr. Katona György, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Kara dékánja felolvasta a Magyar Kormány, és Jávorka Edit – az Európai Unió egyetlen roma parlamenti képviselője – köszöntő levelét.

Az emléknapon felszólalt, előadást tartott Prof. Rudolf Sarközi, az ausztriai Roma Népcsoport Tanácsának vezetője, dr. Gerhard Baumgartner, a Graz-i Egyetem történésze, és Daróczi Ágnes, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa. Az előadásokat élénk vita, számos értékes hozzászólás követte.

Dr. Gerhard Baumgartner dokumentumokkal és fényképekkel illusztrált előadásában beszámolt a burgenlandi romák és szintik internáló táborokba gyűjtéséről. Ismertette, hogy az internálótáborok foglyainak zömét a lengyelországi Lódz koncentrációs táborában meggyilkolták. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg folyó kutatások középpontjába a meggyilkolt roma és szinti áldozatok neveinek az összegyűjtése áll. Az áldozatok neveinek zömét már sikerült felkutatni.

Prof. Rudolf Sarközi, mint a Lackenbach-i roma internálótábor túlélője, felidézte személyes emlékeit. Szólt arról, hogy milyen feladatok vannak a holokauszt roma és szinti áldozatai emlékének megőrzésében. Daróczi Ágnes előadásában kitért arra, hogy a magyarországi holokauszt roma áldozatai szenvedésének felkutatása, emlékük megőrzése terén még csak az első lépések történtek meg. Hangsúlyozta, hogy további közös erőfeszítéseket szükséges tenni azért, hogy a magyarországi roma áldozatok emléke teljes körű feltárása, a kiraboltak kártalanítása (kárpótlása) megtörténjen.

Az előadásokat széleskörű polémia követte. A kérdésekből, az azokra adott válaszokból és a hozzászólásokból kirajzolódtak a roma holokauszt eseménytörténete fehér foltjainak feltárásával kapcsolatos további halaszthatatlan lépések.

A tudományos emlékülést követően Prof. dr. Szita Szabolcs felavatta a balfi József Attila Művelődési Házban az erődítő kényszermunkások emlékét őrző kiállítás új tablóit, amelyek a Lackenbach-i internálótáborba zárt 4000 roma és szinti szenvedéseit örökítették meg korabeli hiteles dokumentumokkal, fényképekkel.

Balf, 2010. december 3.

Budapesti Holokauszt Intézet

 

(ld. még a Balf honlapján megjelent beszámolót)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: