Rövid hírek/News in Brief/Kurznachrichten

Tisztelt Olvasók!

A közelmúltban több esemény is zajlott a Budapesti Holokauszt Intézet szervezésében vagy részvétel, ezért ezúttal röviden számolunk be ezekről.

* * *

Még 19-én mutatták be az Osztrák Kulturális Fórum szalonjában, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületével közös rendezvényen K. Farkas Claudia “Jogok nélkül. A zsidó lét Magyarországon, 1920-1944” című könyvét. A kötetet és a kutatót dr. Botos János, a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatójának rövid bevezetője után Prof. Dr. Szita Szabolcs DSc., az intézmény főigazgatója mutatta be, majd a szerző jutott szóhoz. A történész kiemelte, hogy mindazoknak, akik résztvettek a zsidóellenes törvényhozásban, pályájukra árnyékot vetnek az események. A rendezvényen zárásaként a vendégek hozzászólásai, majd kisebb fogadás következett az Osztrák Kulturális Fórum által rendelkezésre bocsátott szalonban.

* * *

Ugyanezen a napon dr. Botos János a “Történelmi estek Kispesten” előadássorozat első rendezvényén tartott előadást „Ez a kifosztás lesz a végső? A holokauszt idején elrabolt magyar zsidó vagyonok értéke.” címmel. A fontos kutatás arra igyekszik kimerítő választ adni, hogy mekkora összeget tehet ki a korabeli Magyarországon élő zsidóktól elvett, elrabolt ingó és ingatlan vagyon. A minél pontosabb válasz segíthet egyrészt a kérdést elbagatelizálni kívánó törekvésekkel szemben, ugyanakkor megelőzheti a túlzásokat is. Az érdekes előadás után még hosszú ideig folyt a beszélgetés az érdeklődőkkel, melynek során számos más történelmi kérdés is előkerült.

* * *

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából Kispesten az önkormányzat megemlékezést tartott január 27-én, melyen, Vinczek György alpolgármestert követően, dr. Botos János szólt a megjelentekhez. A rövid, sok témát és jelenkori problémákat is felölelő beszéd után a résztvevők virágokat és az emlékezés köveit helyezték el a II. világháború áldozatainak Templom téren lévő emlékművénél. Az esemény után néhányan még személyesen is beszélgettek a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatójával.

(A kispest.hu beszámolóját itt olvashatja)

* * *

Várjuk Önöket továbbra is rendezvényeinken, jelezzék ha van kérdésük, javaslatuk!

Tisztelettel:

Budapesti Holokauszt Intézet

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: