Mindennapi helytállás, az Igazak példája/Everyday Courage, the Example of the Righteuos/Courage im Alltag, das Beispiel der Gerechten

Új, az oktatásban, kutatásban használható kiadvánnyal jelentkezett a Budapesti Holokauszt Intézet és támogatói, a ZukunftsFonds der Republik Österreich, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kar, Szakmai Tanárképző Intézet, az Emlékezés 1944-2004 Közhasznú Alapítvány, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, továbbá Marietta Romay és Dr. Andrew Romay New Yorkból. A könyv a Sopronban és Balfon 2010. október 16-án tartott “Tisztelet az embermentőknek! Az Igaz Emberek példája” című szimpózium magyar, német és szlovák nyelvű anyagait tartalmazza. Címe:

Mindennapi helytállás, az Igazak példája

Az üldözött zsidók lakossági segítése, mentése a vészkorszakban

Courage im Alltag, das Beispiel der Gerechten

Unterstützung und Rettung der verfolgten Juden durch die Bevölkerung im Holocaust

Každodenné hrdisntvo, priklady Spravodlivých

Pomoc a zácharana prenasledovaných zo strany obyvatel’stva

Részlet a bevezetésből:

“A valós nemzeti önbecsülés és önismeret fejlesztésében elengedhetetlen, hogy az üldözöttek mentéséről, a Világ Népeinek Igazairól a közvélemény és a felnövekvő nemzedékek sokkal több ismeretet kapjanak. Ebből a célból (a rendelkezésre álló adatok és tények, részben kiegészítő kutatás alapján) készült kiadványunk, mely bizonyítja, hogy a társadalomban a kirekesztő törekvések, az uszítás, a gyűlölet ellenében mindenkor jelen volt, sőt érvényesült erkölcsi ellenállás, emberi helytállás.

Az emberi magatartásokat vizsgálva új ismeretek közlésére törekedtünk. Valós kép formálására a népek, nemzetek erkölcsiségéről; a humanitárius gondolkodás és magatartás megbecsüléséről, fölényéről a kirekesztés, az üldöztetés és a modernkori barbarizmus felett. Bízunk benne, hogy munkánk a társadalmi szolidaritás növelésének egyik eszköze lehet.

A mélyből visszatükröző valóság tényei segíthetik az emberszeretetre, egymás jobb megértésére, a vallási, etnikai toleranciára való nevelést. Reményünk, hogy a sokféle példa az iskolákban, a társadalomban az erkölcsiség növelésére, a nemzeti összetartás javára meggyőző érveléssel szolgál.

A könyv iránt a Budapesti Holokauszt Intézetnél tud érdeklődni.

A new book on Righteous among the Nations with German, Hungarian and Slovak essays.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: